OTO MÓJ AUTORSKI PRZEPIS NA CUKINIOWY MISZ-MASZ. TANIO, ZDROWO, PYSZNIE I SZYBKO.
Sezon na cukinię trwa. Warto skorzystać z okazji i wzbogacić dietę o to wyjątkowo zdrowe i niskokaloryczne warzywo. Cukinia zawiera bowiem potas, żelazo i magnez oraz witaminę C,K,PP, B1 i sporo beta – karotenu. Zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Ponadto warzywo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia. Polecana jest przy problemach z nadkwaśnością, ale nie przy wrzodach żołądka. Nie należy jednak spożywać tego warzywa, gdy ma gorzki smak. Najsmaczniejsze są okazy młode i niezbyt duże. Cukinia w znacznej mierze składa się z wody i ma tylko 20 kcal/100g.
Jak powszechnie wiadomo – potrzeba jest matką wynalazków, więc i ja wymyśliłam sobie swoje danie z cukinii inspirując się powszechnie dostępnymi przepisami. Jest szybko, zdrowo, pysznie i tanio. A o to przecież chodzi, aby nie spędzać przy garach nadmiernie dużo czasu, który można spożytkować na czytanie książki, spacer, grę na gitarze czy sen.
A oto składniki na mój „cukiniowy misz – masz”:
- 1 duża cebula
- 1 czerwona papryka
- 20 dag pieczarek
- 2 niewielkie cukinie
- 2 duże pomidory
- ząbek czosnku
- posiekana natka pietruszki
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- trochę Vegety
- trochę czarnego pieprzu
- przyprawa KEBAB – GYROS!
- 2 łyżki oleju
- 300 ml wody
Cebulę kroimy w cienkie talarki, pieczarki w plasterki, paprykę w paseczki, cukinie w cieniutkie plasterki ( jak ogórki na mizerię), pomidory również w plastry ( można je sparzyć i zdjąć skórkę). Rozgrzewamy w garnku olej, wrzucamy pokrojoną cebulę, pieczarki i paprykę i krótko ( 2-3 minuty) podsmażamy. Dodajemy sól i pieprz. Następnie dokładamy pokrojoną cukinię i pomidory. Dolewamy wody i zagotowujemy. Wsypujemy opakowanie przyprawy KEBAB – GYROS. Mieszamy, przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok.10-15 minut, aby warzywa nie rozgotowały się.
W tym czasie mieszamy jogurt ze świeżo posiekaną natką pietruszki i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Gdy nasze danie, czyli cukiniowy misz – masz, będzie gotowe, wykładamy je na głęboki talerz. Polewamy jogurtem z pietruszką i czosnkiem. I wcinamy z apetytem, aż się „uszy trzęsą”. SMACZNEGO!
Czytaj też: https://olma-om.pl/index.php/2023/08/07/dlaczego-warto-jesc-owoce-na-sniadanie-2/
Zapraszam do mini galerii poniżej: