574 962 434 kontakt@olma-om.pl

OWOCE NA ŚNIADANIE? OTO 5 POWODÓW, DLA KTÓRYCH NALEŻY SPOŻYWAĆ NA ŚNIADANIE OWOCE – PRZECZYTAJ I ZASTOSUJ, A TWÓJ ORGANIZM ZARAZ POCZUJE SIĘ LEPIEJ

#maliny, #borówki, #śliwki, #morele, #arbuz, #brzoskwinie, #truskawki, #czereśnie, #wiśnie, #zdroweodżywianie, #topowoce

Lato w pełni, sezon na świeże owoce i warzywa trwa. Wykorzystaj ten czas na polepszenie swojego zdrowia i zmianę nawyków żywieniowych. Zacznij na śniadanie jeść owoce, których różnorodność znajdziesz w ogrodzie, na działce, na bazarku, w markecie czy w pobliskim warzywniaku. Dlaczego właśnie na śniadanie? Oto 5 powodów; gdy je poznasz – już nigdy nie postąpisz inaczej.

  • owoce są bogate w witaminy i składniki odżywcze niezbędne dla zdrowia i dobrego samopoczucia
  • owoce są niskokaloryczne i zawierają dużo wody, a to oznacza, że możesz cieszyć się ich smakiem i walorami zdrowotnymi bez obawy o nadwagę
  • owoce to źródło naturalnych węglowodanów, zwłaszcza cukrów prostych(fruktoza), które stopniowo uwalniają się w organizmie zapewniając regularne dostarczanie energii i utrzymanie stabilnego poziomu cukru we krwi
  • owoce zawierają spore ilości błonnika , który oczyszcza jelita i powoduje uczucie sytości
  • owoce zawierają duże ilości wody, więc doskonale orzeźwiają i nawadniają organizm

A czy wiesz, że owoce należy spożywać w obecności orzechów? Orzechy, np. rosnące u nas orzechy włoskie, są skarbnicą wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 ułatwiając wchłanianie z owoców witamin rozpuszczalnych w tłuszczach ( A,D,E,K). A więc jedz morele, brzoskwinie, truskawki, borówki i czereśnie razem z orzechami.

Urozmaicona dieta obfitująca w owoce na talerzu śniadaniowym gwarantuje zdrowie i dobre samopoczucie. Obecnie łatwo dostępne są nasze polskie maliny, morele, brzoskwinie, borówki, truskawki, śliwki, wiśnie i czereśnie. A co cennego w nich znajdziemy?

  • Maliny – witaminy C, B6, żelazo, potas, magnez, wapń; spożywać można nie tylko owoce, ale i liście np. w formie herbatki
  • śliwki – świetne źródło potasu i magnezu, wapnia i fosforu oraz beta-karotenu; śliwki zawierają także jod i miedź, wiele antyoksydantów i są naturalnym prebiotykiem; jedząc śliwki dostarczasz organizmowi witaminy K, A oraz B2 i B6
  • morele – owoce zawierające duże ilości beta-karotenu, potasu, błonnika, witaminy A, E i C, chronią przed cukrzycą i chorobami serca, korzystnie wpływają na pracę układu trawiennego z powodu dużej zawartości błonnika, zawierają katechiny czyli silne składniki przeciwzapalne
  • borówki amerykańskie – są bogatym źródłem witamin A, B, C, E, PP oraz cynku, potasu, selenu, miedzi, magnezu, żelaza oraz antyoksydantów; borówka dba o nasz wzrok z powodu dużej zawartości witaminy A oraz flawonoidów , chroni oczy i cały organizm przed starzeniem się
  • czereśnie – to owoce składające się w 80% z wody, zawierają liczne witaminy i minerały, w tym jod i cynk; z tego względu zalecane są osobom z chorobami tarczycy, przeciwdziałają zapaleniu stawów, cukrzycy, chorobom układu krążenia i nowotworom oraz nadciśnieniu tętniczemu

O cudownym wpływie owoców na nasz organizm, a zwłaszcza owocowych śniadań,  można pisać jeszcze długo i dużo. Ich zbawienny wpływ na nasz organizm jest nie do przecenienia. Łatwo przyswajalne cukry pobudzą nasz mózg do pracy o poranku, witaminy i mikroelementy dodadzą wigoru, a duża zawartość wody spowoduje odpowiednie nawodnienie i orzeźwienie. Dziś skupiłam się tylko na owocach z polskich sadów i ogrodów, które są aktualnie dostępne plus arbuz, który w 90% składa się z wody i jest tani oraz łatwo dostępny. Owocowe śniadanko to HIT dzisiejszych czasów i nowy trend w żywieniu –  da moc każdemu – od maluszka do staruszka, więc jedzmy je na zdrowie!

Czytaj także:  https://www.facebook.com/groups/1951538475225273

Poniżej moje owocowe śniadanka:) Zapraszam do mini galerii 🙂