574 962 434 kontakt@olma-om.pl

Pierwsze młode polskie ziemniaczki (czyli pyrki w gwarze poznańskiej) udało mi się kupić na targu jeszcze w maju. O cenie nie wspomnę, gdyż nie gra ona roli jeśli czegoś pragniesz. Stanęłam przed dylematem, jak najpyszniej przyrządzić te wyczekane młode pyreczki? O czym należy pamiętać? Oto kilka ważnych zasad:

#młodeziemniaki

  • wybrane ziemniaki wystarczy dobrze wyszorować szczotką lub gąbką ewentualnie starannie oskrobać
  • tak przygotowane wrzucamy do osolonego wrzątku ( 1 płaska łyżeczka soli na 1 kg ziemniaków)
  • gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem ok.15-20 minut (do miękkości)
  • odcedzamy i wykładamy na talerz polewając dobrej jakości oliwą z oliwek oraz posypując świeżo posiekanym koperkiem lub natką pietruszki
Czy wiesz, że…
  • ziemniaki należy wrzucać do osolonego wrzątku, aby zatrzymać proces uwalniania się skrobi oraz wypłukiwania witamin i cennych składników
  • ziemniaki zawierają dużo witaminy C, która szybciej rozkłada się w zimnej wodzie
  • ziemniaki to świetne źródło energii, białka, witamin oraz soli mineralnych
  • ziemniaki są zdrowe i niskokaloryczne, zawierają znaczne ilości potasu, fosforu, magnezu, cynku, manganu i jodu
  • ziemniaki zaraz po ugotowaniu mają indeks glikemiczny 80, ale te same  po przestudzeniu przez noc w lodówce mają IG tylko 23, gdyż pod wpływem niskiej temperatury skrobia przekształca się w oporną ( zjawisko retrogradacji)
  • ziemniaki mają liczne nazwy lokalne: kartofel( po śląsku), barabola( gwara lwowska), bulba( gwara kaszubska i mazurska), grula( po góralsku), pyra( po poznańsku), ziomniok( górolsko godka), zimjok( gwara sądecka)
  • ziemniaki przybyły do Europy pod koniec XVI wieku z Ameryki Południowej
  • ziemniaki są czwartą pod względem wielkości produkcji rośliną uprawną na świecie ( po kukurydzy, ryżu i pszenicy)
  • ziemniaki dzielimy na 3 zasadnicze typy kulinarne ( A – typ sałatkowy, B – typ ogólnoużytkowy, C – typ mączysty)
  • najsmaczniejsze odmiany ziemniaków to: Denar, Irys, Irga, Flaming i Wineta
  • Z czym podawać młode ziemniaki?
  • Sos kanaryjski Mojo Rojo ( do blendera wrzucamy pokrojoną czerwoną paprykę, papryczkę chilli, czosnek przeciśnięty przez praskę, kmin rzymski, odrobinę wędzonej papryki, szczyptę soli,ocet i oliwę; wszystko dokładnie miksujemy i polewamy ugotowane młode ziemniaki)
  • Sos kanaryjski Mojo Verde ( do blendera wrzucamy kolendrę, natkę pietruszki, zieloną ostrą papryczkę, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczkę kuminu, szczyptę soli, 2-3 łyżki octu winnego i 75 ml oliwy z oliwek; wszystko dokładnie miksujemy i podajemy do ugotowanych ziemniaków)
  • Sos autorski  Olma ( do miseczki wrzucamy przeciśnięty przez praskę duży ząbek czosnku, starty na tarce świeży zielony ogórek, posiekany koperek, sól, pieprz do smaku, 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego, 2 łyżki oliwy i 3 łyżki naturalnego jogurtu typu skyr; wszystko dokładnie mieszamy i polewamy ziemniaki).
  • Zachęcam do skosztowania podanych przeze mnie propozycji i życzę smacznego 🙂
  • Napiszcie, proszę, czy smakował Wam mój autorski sos do ziemniaków?